Betten Maskinstasjon AS, Liabø
Vi bistår Betten Maskinstasjon med delfinansiering fra Innovasjon Norge av investeringer i ny maskinpark. Betten Maskinstasjon produserer og selger fôringsautomater til oppdrettsnæringen, og leverer til kunder i Norge og utlandet.
Prosjektet er satt opp i tre faser:
Ny laserskjærer: kom på plass i august 2023
Ny kantpresse: installert i august 2024
Ny avgradingsmaskin: vil bli installert våren 2025
Strengen bistår med oppfølging i forbindelse med prosjektregnskap og rapportering til Innovasjon Norge. Tilskuddet har vært utslagsgivende for at Betten Maskinstasjon har kunnet forsere sine investeringer, som er avgjørende for å være i fremste rekke i et stadig tøffere marked.
Robotlab ved Surnadal Vidaregåande Skule
Etablering av en robotlab på Surnadal Videregående Skole:
• Styrke to linjer – automatisering og helse
• Utdanne kompetent arbeidskraft til bedrifter i regionen
• Samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune
Biosyntech AS
Pilotanlegg for utvinning av protein fra tremasse
Vi bistår BioSynTech AS med å få etablert et pilotanlegg i Surnadal for utvinning av protein fra tremasse.
Proteinet vil inngå som en bestanddel i lakse- og kyllingfôr. Dette vil kunne redusere behovet for import av soya fra Brasil. Råstoffet som skal brukes er lokalt trevirke, i første omgang grantømmer. Teknologien består av hydrolyse, som bryter ned treflis til sukker. Ved fermentering omdannes sukkeret til éncelleprotein (Single Cell Proteins, eller SCP). Encelleproteinet vil inngå som en del av resepten på fóret til laks og til kylling, og kan utgjøre 15-20% av fórmengden.
Når SCP produseres vil det frigjøres karbondioksyd. Karbondioksyd er en viktig innsatsfaktor i produksjonen av mikroalger. For å utnytte ressursen som ren karbondioksyd utgjør, etableres det parallelt en produksjonslinje for mikroalger. En slik produksjonslinje produserer mikroalgebiomasse som igjen kan videreforedles til Omega 3 fettsyrer, proteiner for menneskematmarkedet og famasøytisk industri m.m. Dette interessante markedet er i sin spede begynnelse og vurderes å ha et meget stort potensial for vekst og utvikling.
Mikroalgeproduksjonen vil i sin tur frigjøre oksygen som går tilbake i fermenteringsprosessen. Slike komplementære verdikjeder vil utgjøre en symbiose med en høy grad av sirkularitet. Knoppskyting tilknyttet disse teknologiene vil kunne gi grunnlaget for enda høyere sirkularitet, bedre ressursutnyttelse og økt verdiskaping.
Selskapet som skal utvikle pilotanlegget, Biosyntech Surnadal AS, er under etablering. Planen er å etablere prøveproduksjon i 2026. Vi har opsjon på tomt i Røtet ved Industrikaia til pilotproduksjonen.
Prosjektet vil skape en helt ny type industri for Surnadal og omegn. Fordeler:
Hi-tech arbeidsplasser
Sirkulær og bærekraftig produksjon basert lokale råstoffer og ressurser
Bedre beredskap og økt forsyningssikkerhet for oppdrettsnæringen. I dag er Norge selvforsynt med kun 8% av fôrproteinet, som er svært lavt i verdenssammenheng. Til sammenligning er forsyningsgraden for EU oppe i 72% - noe som EU selv vurderer å være for lavt. Potensialet for fôrproteiner fra norsk skog er med andre stort.
Eksportvolumet av tømmer i Norge er på ca. 4 mill. fm3 konvertert til fôrproteiner, utgjør like mye som samlet import av soya til land- og havbruk på ca 500.000 tonn årlig
Alternativt marked for skogeiere: BioSynTech vil kunne ta i mot alt som ikke har høyverdig verdi som f. eks bygningsmaterialer
Økt forutsigbarhet gir bedre planlegging og utnytting av utstyr og kapital i skognæringen
Økt foredling og økt verdiskaping for hele verdikjeden fra skog til marked